Fahjas csillag:
Hozzvalk:
Hozzvalk kb. 70 darabhoz 5 tojsfehrje,450 g porcukor, 500 g rlt mandula, 1 tk. rltfahj, 20 ml cseresznyeplinka, porcukor a tszta kinyjtshoz
Elkszts:
A tojsfehrjt elektromos habvervel nagyon kemny habb verjk kzben fokozatosan beleszrjuk a porcukrot. Krlbell 1 cssznyi habot flretesznk. A stt 160 C fokra felmelegtjk. sszekeverjk a mandult a fahjjal, majd a felt a cseresznyeplinkval egytt vatosan (a kevert legalacsonyabb fokozatra lltva) a tojshabba keverjk, s vgl a maradk manduls keverket is belegyrjuk. A massza alig legyen ragacsos. Porcukorral vkonyan meghintett nyjtdeszkn a tsztt adagonknt krlbell 5 mm vastagra nyjtjuk, s megkenjk a flretett habbal. Klnbz mret csillagokat szrunk ki belle, s stpaprral blelt lemezre rakva 10-15 percig stjk.
Dis puszedli
Hozzvalk:
80 darabhoz 250 g vaj, 100 g porcukor, 1 csomag vanls cukor, csipetnyi s, 250 g telkemnyt, 75 g liszt, 30 g kakapor, 1-1 tk. rlt fahj s kardamom, 150 g macadami di, 1 ek. porcukor
Elkszts:
A vajat elektromos habvervel krmesre keverjk, majd fokozatosan hozzadjuk a porcukrot, a vanlis cukrot, a st, majd az telkemnytt, a lisztet, a kakat s vgl a fszereket. Az egszet kzzel morzsld masszv gyrjuk. A stt 175 C fokra felmelegtjk. 1 evkanlnyi masszt a tenyernkbe vesznk, belenyomunk 1 szem dit, majd sima golyv formzzuk. A puszedlit stpaprral blelt stlapra tesszk s kb. 20 percig stjk. Ha kihlt, megszrjuk porcukorral.
Gesztenyvel tlttt pulyka
Hozzvalk:
1 db 2 kg-os fiatal pulyka, 700 g gesztenye, 300 g sertslapocka, 300 g libahj, 1,5 dl konyak, 1 kis fej vrshagyma, 1 dl tejszn, s, bors, babrlevl, kakukkf, szegfszeg, fahj, szegfbors
Elkszts:
A megtiszttott s elksztett pulyka mellbl egy vkony hegyes ks segtsgvel eltvoltjuk a mellcsontot, majd a villacsontot. A nyak brt elktjk. Tltelk ksztse: A fenti fszereket egyenl arnyban sszekeverjk, majd egy mozsrban sszezzzuk. A sertshst apr kockra vgjuk, s megfszerezzk az imnt elksztett fszerkeverkkel. A gesztenyt megstjk, s kikaparjuk a belsejt. A libahjat apr kockra vgjuk, kistjk zsrjra, s benne megpirtjuk a finomra vgott vrshagymt. Ezt hozztesszk a fszeres hshoz s ledarljuk. Az imnt nyert darlt hshoz keverjk a tejsznt, a slt gesztenyt, a konyakot s a pulyka kockra vgott mjt. Vgl az egszet a pulyka hasregbe tltjk. Lassan, gyakori locsolgats mellett stjk. Sts utn vrsborban prolt szilvval, ftt kelbimbval s pirtott burgonyval tlaljuk. A pulykt egyben adjuk az asztalra, s ott szeleteljk.
Tkrs pulykaleves
Hozzvalk:
4 szemlyre 200gr pulykarem (vagy mell nyesedk ami a rold vagy szeletelsnl leesik),50ml olivaolaj, 1 kicsi szl srgarpa, 1 kisebb szl gykr, 1/2 db friss karalb,2 db kzepes sampion gomba ( ha lehet akkor a sttebbet hasznljuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az llsban megsttedettre utalok) 1db paradicsom, 1db zldpaprika, 100gr cukorbors, 1 kis fej vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szl zellerzld, s, rltbors, gymbr, hsleves vagy csirke esszencia kb. 2-3 evkanlnyi,zlsgzld a dszitshez. Tetszs szerinti levesbett, pl. eperlevl, ludggetszta, sberli,ha nagyon telt levest szertjk akkor apr krumpligombc, mjgombc, hsgombc is illik hozz. zfokoz 1 szem kockacukor
Elkszts:
Az sszes anyagot megtisztitjuk, megmossuk, lecsepegtetjk.A zldsgeket negyedbe-szeletekre ( ha kicsi akkor karikra) vgjuk s egy megfelel fazkban olivaolajon flig elpiritjuk hozzadjuk a kockra szelt pulykahst, karalbt, gombt s tovbb piritjuk majd felengedjk 1l vzzel s felforraljuk.Vissza kapcsoljuk a ht gy hogy csak gyngyz forrsban maradjon, hozzadjuk a kockra szelt paprikt, paradicsomot.A vrshagymt hjastl az egyik felt 3/4 ig bevgjuk majd a msik felrl is hosszirnnyba, a fokhagymt gszben s a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a fzs vgn eltvolitunk a levesbl.Hozzadjuk az esszencit (melyet vsrolhatunk kszen vagy sajt magunk is kszithetnk nagyon egyszeren. Jobb mint a ksztermk mivel nem tartalmaz semmifle adalkot, tartstt.Amikor hslevest fznk, kicsit tbbet kszitsnk s a szrt levest tengeri sval izesitsk s tartsitjuk melyet beforraluk 1l-t kb.1.5dl-re.Hetekig elll a htbe s mindenhez klassz zest!) megkostoljuk, ha kell szzuk s frissen rlt borssal, reszelt gymbrrel zesitsk. (zfokoz 1 szem mokkacukor). Amikor az alapanyagok mr majdnem puhk akkor hozzadjuk a cukorborst s a tetszs szerinti levesbettet, kszre fzzk, ha kell utnzesitsk, tlalskor vgott zlsgzlddel diszitjk. Fontos ha nem az elkszls utn fogyasztjuk el a levest akkor a betteket kln fzzk ki!
Vanliakifli
Hozzvalk:
kb.100 darabhoz 280 g liszt, 1 db tojs, 210 g hideg vaj, 100 g darlt mandula, 70 g porcukor, 1 csomag vanlis cukor, 1-2 ek. tejszn, 1 rd vanlia, s, a hempergetshez (szrshoz) porcukor
Elkszts:
sszegyrjuk a lisztet, a porcukrot, st s a darlt mandult a vajjal, majd a tojssal. Szksg szerint 1-2 kanl tejsznnel laztjuk. Vanlis cukorral s a vanliard kikapart belsejvel zestjk. A tsztt manyag zacskba, 2 rra htszekrnybe tesszk. Lisztezett deszkn kisujjnyi vastag hengerekk sodorjuk, 5-6 cm-es darabokra vgjuk. A rudacskkat meghajltjuk s stpaprral kiblelt stlapra fektetjk. 180 C fokos stben 15-20 percig stjk. Porcukorban meghempergetjk, ha kihl mg egyszer meghempergetjk s gy knljuk. |