Fahéjas csillag:
Hozzávalók:
Hozzávalók kb. 70 darabhoz 5 tojásfehérje,450 g porcukor, 500 g őrölt mandula, 1 tk. őröltfahéj, 20 ml cseresznyepálinka, porcukor a tészta kinyújtásához
Elkészítés:
A tojásfehérjét elektromos habverővel nagyon kemény habbá verjük közben fokozatosan beleszórjuk a porcukrot. Körülbelül 1 csészényi habot félreteszünk. A sütőt 160 °C fokra felmelegítjük. Összekeverjük a mandulát a fahéjjal, majd a felét a cseresznyepálinkával együtt óvatosan (a keverőt legalacsonyabb fokozatra állítva) a tojáshabba keverjük, és végül a maradék mandulás keveréket is belegyúrjuk. A massza alig legyen ragacsos. Porcukorral vékonyan meghintett nyújtódeszkán a tésztát adagonként körülbelül 5 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a félretett habbal. Különböző méretű csillagokat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt lemezre rakva 10-15 percig sütjük.
Diós puszedli
Hozzávalók:
80 darabhoz 250 g vaj, 100 g porcukor, 1 csomag vanílíás cukor, csipetnyi só, 250 g ételkeményítő, 75 g liszt, 30 g kakaópor, 1-1 tk. őrölt fahéj és kardamom, 150 g macadami dió, 1 ek. porcukor
Elkészítés:
A vajat elektromos habverővel krémesre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, majd az ételkeményítőt, a lisztet, a kakaót és végül a fűszereket. Az egészet kézzel morzsálódó masszává gyúrjuk. A sütőt 175 °C fokra felmelegítjük. 1 evőkanálnyi masszát a tenyerünkbe veszünk, belenyomunk 1 szem diót, majd sima golyóvá formázzuk. A puszedlit sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és kb. 20 percig sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók:
1 db 2 kg-os fiatal pulyka, 700 g gesztenye, 300 g sertéslapocka, 300 g libaháj, 1,5 dl konyak, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, só, bors, babérlevél, kakukkfű, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors
Elkészítés:
A megtisztított és előkészített pulyka melléből egy vékony hegyes kés segítségével eltávolítjuk a mellcsontot, majd a villacsontot. A nyak bőrét elkötjük. Töltelék készítése: A fenti fűszereket egyenlő arányban összekeverjük, majd egy mozsárban összezúzzuk. A sertéshúst apró kockára vágjuk, és megfűszerezzük az imént elkészített fűszerkeverékkel. A gesztenyét megsütjük, és kikaparjuk a belsejét. A libahájat apró kockára vágjuk, kisütjük zsírjára, és benne megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ezt hozzátesszük a fűszeres húshoz és ledaráljuk. Az imént nyert darált húshoz keverjük a tejszínt, a sült gesztenyét, a konyakot és a pulyka kockára vágott máját. Végül az egészet a pulyka hasüregébe töltjük. Lassan, gyakori locsolgatás mellett sütjük. Sütés után vörösborban párolt szilvával, főtt kelbimbóval és pirított burgonyával tálaljuk. A pulykát egyben adjuk az asztalra, és ott szeleteljük.
Tükrös pulykaleves
Hozzávalók:
4 személyre 200gr pulykaérem (vagy mell nyesedék ami a rolád vagy szeletelésnél leesik),50ml olivaolaj, 1 kicsi szál sárgarépa, 1 kisebb szál gyökér, 1/2 db friss karalábé,2 db közepes sampion gomba ( ha lehet akkor a sötétebbet használjuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az állásában megsötétedettre utalok) 1db paradicsom, 1db zöldpaprika, 100gr cukorborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerzöld, só, öröltbors, gyömbér, húsleves vagy csirke esszencia kb. 2-3 evőkanálnyi,zölségzöld a díszitéshez. Tetszés szerinti levesbetét, pl. eperlevél, ludgégetészta, söberli,ha nagyon telt levest szertjük akkor apró krumpligombóc, májgombóc, húsgombóc is illik hozzá. Ízfokozó 1 szem kockacukor
Elkészítés:
Az összes anyagot megtisztitjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.A zöldségeket negyedbe-szeletekre ( ha kicsi akkor karikára) vágjuk és egy megfelelő fazékban olivaolajon félig előpiritjuk hozzáadjuk a kockára szelt pulykahúst, karalábét, gombát és tovább piritjuk majd felengedjük 1l vízzel és felforraljuk.Vissza kapcsoljuk a hőt úgy hogy csak gyöngyöző forrásban maradjon, hozzáadjuk a kockára szelt paprikát, paradicsomot.A vöröshagymát héjastól az egyik felét 3/4 ig bevágjuk majd a másik feléről is hossziránnyba, a fokhagymát égészben és a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a főzés végén eltávolitunk a levesből.Hozzáadjuk az esszenciát (melyet vásárolhatunk készen vagy saját magunk is készithetünk nagyon egyszerüen. Jobb mint a késztermék mivel nem tartalmaz semmiféle adalékot, tartósítót.Amikor húslevest főzünk, kicsit többet készitsünk és a szürt levest tengeri sóval izesitsük és tartósitjuk melyet beforraluk 1l-t kb.1.5dl-re.Hetekig eláll a hűtőbe és mindenhez klassz ízesítő!) megkostoljuk, ha kell sózzuk és frissen örölt borssal, reszelt gyömbérrel ízesitsük. (ízfokozó 1 szem mokkacukor). Amikor az alapanyagok már majdnem puhák akkor hozzáadjuk a cukorborsót és a tetszés szerinti levesbetétet, készre főzzűk, ha kell utánízesitsük, tálaláskor vágott zölségzölddel diszitjük. Fontos ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest akkor a betéteket külön főzzűk ki!
Vaníliakifli
Hozzávalók:
kb.100 darabhoz 280 g liszt, 1 db tojás, 210 g hideg vaj, 100 g darált mandula, 70 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 ek. tejszín, 1 rúd vanília, só, a hempergetéshez (szóráshoz) porcukor
Elkészítés:
Összegyúrjuk a lisztet, a porcukrot, sót és a darált mandulát a vajjal, majd a tojással. Szükség szerint 1-2 kanál tejszínnel lazítjuk. Vaníliás cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük. A tésztát műanyag zacskóba, 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastag hengerekké sodorjuk, 5-6 cm-es darabokra vágjuk. A rudacskákat meghajlítjuk és sütőpapírral kibélelt sütőlapra fektetjük. 180 C° fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Porcukorban meghempergetjük, ha kihül még egyszer meghempergetjük és úgy kínáljuk. |