Próbáltam olyat süti recepteket írni, melyeket Ti is könnyen el tudtok készíteni! Remélem tetszik!!
Eperrel és vaníliafagyival töltött kosárka
Hozzávalók (8 db 10 cm átmérőjű kosárkához):
a fagylalthoz 8 tojássárgája 20 dkg cukor 6 dl tej 1 vaníliarúd 3 dl tejszín
a tésztához 10 dkg cukor 1 tasak vaníliáscukor 12,5 dkg vaj 1 tojás 25 dkg liszt csipetny só
a tetejére 75 dkg eper 1 csokor mentalevél 2,5 dl tejszín 1 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A fagylalthoz a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A tejet a kikapart vaníliarúd belsejével felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. A vaníliadarabkákat kivesszük, a tejet a tojásos habba keverjük, és kislángon sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és a fagyasztóba tesszük.
A tésztához a cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet. Addig keverjük, míg sima masszát kapunk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, kivajazott mini tortaformákba nyomkodjuk, és az aljukat villával megszurkáljuk. Meleg sütőben készre sütjük, majd a formákból kiborítjuk, és kihűtjük.
Az epret megmossuk, leszárítjuk, és minden szemet kettévágunk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd jól lehűtjük. Tálalás előtt 20 perccel kivesszük a fagylaltot a fagyasztóból, hogy formázható legyen. A tortácskák aljára cukros tejszínt adagolunk, rátesszük az eperdarabokat, végül egy gombóc fagyit nyomunk rájuk. Mentalevéllel díszítjük.
Tálaláskor meglocsolhatjuk csokoládés vagy karamelles szósszal, esetleg megszórhatjuk más piros gyümölcsökkel, mandulaforgáccsal.
Epres leveles tészta
|
Hozzávalók:
• 40 dkg eper • 1 csomag leveles tészta • 4 dkg vaj • 5 dkg kristálycukor
Elkészítése:
Az epret megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk a felengedett leveles tésztát, és villával megszurkáljuk. Előmelegített, forró sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kivesszük a sütőből, és 15 percig hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt, egyenletesen és szépen elrendezve elosztjuk rajta az epret, nem baj, ha a szeletek félig fedik egymást. Vajforgácsokat szórunk rá, és meghintjük kristálycukorral, majd 2 percre visszatoljuk a forró sütőbe, hogy a cukor karamellizálódjon a tetején. Kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, aztán sütőrácsra csúsztatva hagyjuk tovább hűlni.
Variáció:
Az epret fügével is helyettesíthetjük, ha éppen szezonja van, ekkor azonban hintsük meg kevés fahéjjal is.
Nagyon finom, ha a szeleteket egy-egy gombóc vaníliaízű fagylalttal kínáljuk. Könnyebb felszeletelni az epret, ha előtte hűtőben tároltuk.
Forrás:www.noklapja.hu
|
|
|
Epres savarin (16 szelet)
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 4 tojás, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 3 kupica rum, 1 dl fehérbor, 2,5 dl víz, 25 dkg eper, 2,5 dl tejszín, 5 dkg cukor, 5-6 szem hámozott, felaprított pisztácia, a forma kikenéséhez vaj és liszt
Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, és a közepébe nyomunk egy mélyedést. Élesztőt morzsolunk bele, ráöntjük a langyos tejet, és összekeverjük egy kevés liszttel. A kovászt letakarva 15 percig kelni hagyjuk. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, valamint az olvasztott vajat. A tojásos vajas keverékből a teljes lisztmennyiséggel majdnem folyékony tésztát készítünk, ezután letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk. A formát vajjal kikenjük és megszórjuk liszttel. A masszát a gyűrű alakú formába öntjük, és letakarva még egyszer kelni hagyjuk, míg a térfogata a duplájára nem növekszik. A tésztát 190º C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd tortarácsra borítjuk. Egy tűzálló tálban – amelybe a savarin is belefér – a rumot, a fehérbort, a vizet a cukorral együtt a forrpontig hevítjük, és a savarint fejjel lefelé a tálba állítjuk, amíg az egészet fel nem szívja. Ezután tálra tesszük, és a megtisztított, félbevágott epret a tejszínből, cukorból felvert kemény habbal együtt a savarin közepébe töltjük. Tetejét megszórjuk pisztáciával, és teszünk rá néhány szem epret.
|
|
|
|
Gyümölcsös gofri
Hozzávalók: 50 dkg mirelit erdei gyümölcs, 1 evőkanál teavaj, 2 evőkanál porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 6 cl vodka; a tésztához: 8 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 1 rúd vanília kikapart húsa, 2 szétválasztott tojás, 15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, olaj a gofrisütőhöz
Elkészítés: A gyümölcsöket forró vajon megpároljuk, 5 perc elteltével beleszórjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, belekeverjük a vodkát. Az egészet felforraljuk, majd levesszük a tűzről és megvárjuk, amíg kihűl. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliahúst és a szétválasztott tojások sárgáját. Rászitáljuk a lisztet, beletesszük a tejfölt, és az egészet alaposan összeforgatjuk. Addig keverjük, amíg teljesen sima tésztát nem kapunk. Félretesszük, és 20 percig pihentetjük, aztán beledolgozzuk a tojásfehérjékből keményre vert habot. A tésztát kiolajozott gofri sütőbe adagoljuk, és aranysárgára sütjük. A kész gofrilapokat tányérra tesszük, megtöltjük az erdei gyümölcsökkel, és citromfűvel díszítjük. Aki édesszájú, tejszínhabot is nyomhat a tetejére.
Ha nincs gofrisütőnk, teflonos serpenyőben is elkészíthetjük a tésztát, legfeljebb nem lesz olyan alakú, mint a gofrisütő formája. Az ízét ez nem befolyásolja, így is, úgy is mennyei! |
|
|
|
Vaníliakrém eperöntettel
Hozzávalók: 4 tojás, 1 teáskanál vaj, 0,5 liter tej, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejszín, néhány citromfű levél a díszítéshez; az öntethez: 50 dkg eper, 2 evőkanál porcukor
Elkészítés: A tejet felforraljuk, és beletesszük a vaníliás cukrot. Egy jénai tálban a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, utána beleöntjük a vaníliás tejet, és kis lángon, habverő segítségével, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és krémes állagú nem lesz. Az epret megmossuk, a szárát lecsipkedjük (pár szemet félreteszünk a díszítéshez), és botmixer segítségével összeturmixoljuk. A kelyheket vízzel kiöblítjük, és megtöltjük a vaníliás krémmel. A tejszínt felverjük, és minden krémmel megtöltött kehely tetejére halmozunk belőle egy-egy kanállal. A tetejére eperöntetet locsolunk, és feldíszítjük a félretett eperszemekkel. A színhatás kedvéért megkoronázzuk egy citromfű levélkével. Hűtőszekrénybe tesszük, és legalább egy órát hűlni hagyjuk.
| Forrás: www.meglepetés.hu |