Prbltam olyat sti recepteket rni, melyeket Ti is knnyen el tudtok kszteni! Remlem tetszik!!
Eperrel s vanliafagyival tlttt kosrka
Hozzvalk (8 db 10 cm tmrj kosrkhoz):
a fagylalthoz 8 tojssrgja 20 dkg cukor 6 dl tej 1 vanliard 3 dl tejszn
a tszthoz 10 dkg cukor 1 tasak vanliscukor 12,5 dkg vaj 1 tojs 25 dkg liszt csipetny s
a tetejre 75 dkg eper 1 csokor mentalevl 2,5 dl tejszn 1 evkanl porcukor
Elksztse:
A fagylalthoz a tojssrgkat a cukorral fehredsig keverjk. A tejet a kikapart vanliard belsejvel felforraljuk, majd levesszk a tzrl, s 10 percig llni hagyjuk. A vanliadarabkkat kivesszk, a tejet a tojsos habba keverjk, s kislngon srre fzzk. Amikor kihlt, beleforgatjuk a kemny habb vert tejsznt, s a fagyasztba tesszk.
A tszthoz a cukrot a vajjal habosra keverjk, majd hozzadjuk a tojst, a st s a lisztet. Addig keverjk, mg sima masszt kapunk. 3 mm vkonyra nyjtjuk, kivajazott mini tortaformkba nyomkodjuk, s az aljukat villval megszurkljuk. Meleg stben kszre stjk, majd a formkbl kibortjuk, s kihtjk.
Az epret megmossuk, leszrtjuk, s minden szemet kettvgunk. A tejsznt a cukorral kemny habb verjk, majd jl lehtjk. Tlals eltt 20 perccel kivesszk a fagylaltot a fagyasztbl, hogy formzhat legyen. A tortcskk aljra cukros tejsznt adagolunk, rtesszk az eperdarabokat, vgl egy gombc fagyit nyomunk rjuk. Mentalevllel dsztjk.
Tlalskor meglocsolhatjuk csokolds vagy karamelles szsszal, esetleg megszrhatjuk ms piros gymlcskkel, mandulaforgccsal.
Epres leveles tszta
Hozzvalk:
• 40 dkg eper • 1 csomag leveles tszta • 4 dkg vaj • 5 dkg kristlycukor
Elksztse:
Az epret megtiszttjuk, lebltjk, megszrtjuk, majd vkony szeletekre vgjuk. Egy stpaprral kiblelt tortaformba nyomkodjuk a felengedett leveles tsztt, s villval megszurkljuk. Elmelegtett, forr stben kb. 15-20 perc alatt aranybarnra stjk, majd kivesszk a stbl, s 15 percig hlni hagyjuk.
Amikor kihlt, egyenletesen s szpen elrendezve elosztjuk rajta az epret, nem baj, ha a szeletek flig fedik egymst. Vajforgcsokat szrunk r, s meghintjk kristlycukorral, majd 2 percre visszatoljuk a forr stbe, hogy a cukor karamellizldjon a tetejn. Kivesszk a stbl, 5 percig pihentetjk, aztn strcsra cssztatva hagyjuk tovbb hlni.
Varici:
Az epret fgvel is helyettesthetjk, ha ppen szezonja van, ekkor azonban hintsk meg kevs fahjjal is.
Nagyon finom, ha a szeleteket egy-egy gombc vanliaz fagylalttal knljuk. Knnyebb felszeletelni az epret, ha eltte htben troltuk.
Forrs:www.noklapja.hu
|

|
|
Epres savarin (16 szelet)
Hozzvalk: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg leszt, 1 dl langyos tej, 4 tojs, 4 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, csipet s, 3 kupica rum, 1 dl fehrbor, 2,5 dl vz, 25 dkg eper, 2,5 dl tejszn, 5 dkg cukor, 5-6 szem hmozott, felaprtott pisztcia, a forma kikenshez vaj s liszt
Elkszts: A lisztet egy tlba szitljuk, s a kzepbe nyomunk egy mlyedst. lesztt morzsolunk bele, rntjk a langyos tejet, s sszekeverjk egy kevs liszttel. A kovszt letakarva 15 percig kelni hagyjuk. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, s hozzadjuk a vanlis cukrot, a st, valamint az olvasztott vajat. A tojsos vajas keverkbl a teljes lisztmennyisggel majdnem folykony tsztt ksztnk, ezutn letakarjuk, s meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk. A formt vajjal kikenjk s megszrjuk liszttel. A masszt a gyr alak formba ntjk, s letakarva mg egyszer kelni hagyjuk, mg a trfogata a dupljra nem nvekszik. A tsztt 190º C-ra elmelegtett stben 40 perc alatt megstjk, majd tortarcsra bortjuk. Egy tzll tlban – amelybe a savarin is belefr – a rumot, a fehrbort, a vizet a cukorral egytt a forrpontig hevtjk, s a savarint fejjel lefel a tlba lltjuk, amg az egszet fel nem szvja. Ezutn tlra tesszk, s a megtiszttott, flbevgott epret a tejsznbl, cukorbl felvert kemny habbal egytt a savarin kzepbe tltjk. Tetejt megszrjuk pisztcival, s tesznk r nhny szem epret.
|
|
 |
|
Gymlcss gofri
Hozzvalk: 50 dkg mirelit erdei gymlcs, 1 evkanl teavaj, 2 evkanl porcukor, 1 teskanl reszelt citromhj, 6 cl vodka; a tszthoz: 8 dkg vaj, 3 evkanl cukor, 1 rd vanlia kikapart hsa, 2 sztvlasztott tojs, 15 dkg finomliszt, 2 dl tejfl, olaj a gofristhz
Elkszts: A gymlcsket forr vajon megproljuk, 5 perc elteltvel beleszrjuk a cukrot, a reszelt citromhjat, belekeverjk a vodkt. Az egszet felforraljuk, majd levesszk a tzrl s megvrjuk, amg kihl. A tszthoz a vajat habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a vanliahst s a sztvlasztott tojsok srgjt. Rszitljuk a lisztet, beletesszk a tejflt, s az egszet alaposan sszeforgatjuk. Addig keverjk, amg teljesen sima tsztt nem kapunk. Flretesszk, s 20 percig pihentetjk, aztn beledolgozzuk a tojsfehrjkbl kemnyre vert habot. A tsztt kiolajozott gofri stbe adagoljuk, s aranysrgra stjk. A ksz gofrilapokat tnyrra tesszk, megtltjk az erdei gymlcskkel, s citromfvel dsztjk. Aki desszj, tejsznhabot is nyomhat a tetejre.
Ha nincs gofristnk, teflonos serpenyben is elkszthetjk a tsztt, legfeljebb nem lesz olyan alak, mint a gofrist formja. Az zt ez nem befolysolja, gy is, gy is mennyei! |
|
 |
|
Vanliakrm eperntettel
Hozzvalk: 4 tojs, 1 teskanl vaj, 0,5 liter tej, 10 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 dl tejszn, nhny citromf levl a dsztshez; az ntethez: 50 dkg eper, 2 evkanl porcukor
Elkszts: A tejet felforraljuk, s beletesszk a vanlis cukrot. Egy jnai tlban a tojsokat a porcukorral habosra keverjk, utna belentjk a vanlis tejet, s kis lngon, habver segtsgvel, lland kevergets mellett addig fzzk, amg be nem srsdik, s krmes llag nem lesz. Az epret megmossuk, a szrt lecsipkedjk (pr szemet flretesznk a dsztshez), s botmixer segtsgvel sszeturmixoljuk. A kelyheket vzzel kibltjk, s megtltjk a vanlis krmmel. A tejsznt felverjk, s minden krmmel megtlttt kehely tetejre halmozunk belle egy-egy kanllal. A tetejre eperntetet locsolunk, s feldsztjk a flretett eperszemekkel. A sznhats kedvrt megkoronzzuk egy citromf levlkvel. Htszekrnybe tesszk, s legalbb egy rt hlni hagyjuk.
| Forrs: www.meglepets.hu |